Wijk- en stadskoeling  

Wijk- en stadskoeling

Wijk- en stadskoeling verovert wereldwijd een steeds belangrijkere plek. Het basisprincipe van stadskoeling lijkt veel op dat van stadswarmte: producent en gebruiker van de koude zijn van elkaar gescheiden. Pas als de koude via een centraal systeem efficiënter kan worden opgewekt dan in een individuele installatie, zal dit systeem zijn nut bewijzen. Hierbij kunnen de volgende punten een rol spelen:

  • grote installaties hebben vaak een aanzienlijk beter rendement dan kleine koelmachines;
  • via wkk-koude-koppeling kan afvalwarmte uit thermische elektriciteitsopwekking en industriële afvalwarmte worden gebruikt voor koudeopwekking. Bovendien kunnen ook nog andere warmtebronnen zoals afvalverbranding of geothermie voor koudeopwekking worden gebruikt.

Het begrip 'wkk-koude-koppeling' kondigt een nieuwe vorm van efficiënt energiegebruik aan in de energiebranche. Afvalwarmte uit energiecentrales of industriële bedrijven is in principe het hele jaar beschikbaar. Door middel van een wkk-koude-koppeling is het mogelijk om deze energie voor de op dat moment benodigde behoefte aan verwarming of koeling te gebruiken (omzetten van warmte naar koeling).

Er zijn twee fundamentele vormen voor de opbouw van centrale koelsystemen:

  • warmte wordt via de bestaande warmtenetten naar de gebruikers getransporteerd en daar omgezet in koude;
  • de koude wordt centraal opgewekt en via speciale koudenetten naar de gebruiker getransporteerd.

Der hauptsächliche Temperaturbereich von Kältenetzen liegt zwischen 6°C und 12°C. Jedoch können auch Flüssigkeiten für Kühlung mit weit tieferen Temperaturen in Sonderlösungen, wie sie in der chemischen Industrie vorkommen, transportiert werden.

isoplus levert componenten voor warmtenetten, maar ook speciale producten voor koudenetten. De installatiekosten kunnen met flexibele leidingsystemen omlaag worden gebracht. Voor grotere transportleidingen is het gebruik van starre leidingsystemen aan te raden. De uitstekende isolerende eigenschappen van PUR-schuim in combinatie met de juiste technologie staan garant voor betrouwbare oplossingen.